29 January 2016

Cara-cara buat windows partition guna EaseUS partition

Hi,

Lamanya tak update, sekarang ramai betoi tanya pasai ASB and P1wimax. Minta maaflah kalo aku tak menjawab sangat.

Okay sekarang memang busy memanjang, busy belajar bagai. Alhamdulillah, walaupun sedih juga melihat keadaan yang berlaku di Malaysia sekarang. Macam-macam isu. Geleng-geleng kepala je la baca. Tapi aku still rindu Malaysia.

Okay sekarang aku nak ajar cara nak buat partition yang mudah. Yup, memang boleh buat partition menggunakan windows sahaja.


Cara-cara: Control panel-> System & Security->Administrative Tools->Create and format hard disk partitions



Okay, tapi aku tak suka gune ni, sebab kekadang dia tak bagi aku partition kan specific saiz yang aku nak. So aku gune software ni EaseUS partition!

Sangat2 la best!

First korang install dulu!

 Okay ni contoh interfacenya...

Kat tepi ni korang boleh resize, merge, change label semudah ABC je...

Klik partition mana korang nak merge/resize. Then klik resize/move partition.

Then, korang adjust la saiz yang korang nak.


Then, klik Apply. Then, computer akan restart n siap!



  Kalo ader step yang tak faham boleh la tanya di ruangan komen ya!

Thanks! Semoga berjumpa lagi hehehe.



No comments:

Post a Comment

Siler comment yer