29 January 2016

Cara-cara daftar akaun Lloyds Islamic Account

Salam,

Kepada yang nak buat akuan Islamic Lloyds boleh la rujuk di sini.

Okey first sekali korang boleh pergi bank atau call bank untuk buat appointment. Memang kene buat appointment, kalo tak buat memang tak leh. Nak buat akaun ni ambil masa setengah jam juge la. 

Cakap kat orang bank hang nak buat account untuk student dan Islamic puya. Then, dia akan set kan time dan hari.

Pada hari appointment tu. Jangan lupa bawak passport, bank statement (yang ni untuk pelajar sponsor korang bawak financial affidavit korang (tak sure ni bawak ke idak, bawak je kalo risau), proof of addresses and proof of student status (Offer letter).

Bank letter perlu di apply melalui student Union atau web Student Union. Nanti deme akan tanya nak gune bank apa. Then, dia akan bagi surat bank berserta cop pengesahan.

Note: Kalo takde alamat lagi, just gune je alamat kawan ke rumah tumpang ka.

Then, dia akan terus buatkan online banking.

Kad kene tunggu dia pos ke rumah. Boleh juga terus apply cheque sekali.

Kat sini kalau nak tukar tukaq password online banking ka, alamat ka, nombor tepon ka...kene p bank...leceh tul....tapi ini untuk tujuan keselamatan. Ini tidak perlu ader appointment. Just walk-in jer.

Itu saja. Kalau ader pertanyaan bole taya diruangan komen ya. Aku setia membantu.
Thank you.

Cara-cara view and manage akaun tabung haji di Maybank2u

Okeh bagi sesiapa yang tak tahu yang kite boleh check baki tabung haji and transfer duit tabung haji di Maybank2u, ini aku nak citer cara-caranya.

Mula2 hang mestilah ada akaun Maybank2u and tabung haji.

Then, (KLIK IMAGE UNTUK MELIHAT LEBIH JELAS)

Klik "Accounts & Banking" atau Quick Link->Transfer->Go
Dah klik, p carik Tabung Haji.















After klik tuh dia kan p page ni lak. Hang boleh transfer duit TH hang gune ni. Tapi hang tak leh transfer ke bank2 lain selain Maybank.











Ni kalo hang nak register haji....



















Aku dah register! Duit je tak cukop lagi hehehehe....







That's all! Selamat menyimpan! Doakan aku dapat menunaikan haji kelak! Aminnnn


Cara-cara buat windows partition guna EaseUS partition

Hi,

Lamanya tak update, sekarang ramai betoi tanya pasai ASB and P1wimax. Minta maaflah kalo aku tak menjawab sangat.

Okay sekarang memang busy memanjang, busy belajar bagai. Alhamdulillah, walaupun sedih juga melihat keadaan yang berlaku di Malaysia sekarang. Macam-macam isu. Geleng-geleng kepala je la baca. Tapi aku still rindu Malaysia.

Okay sekarang aku nak ajar cara nak buat partition yang mudah. Yup, memang boleh buat partition menggunakan windows sahaja.


Cara-cara: Control panel-> System & Security->Administrative Tools->Create and format hard disk partitions



Okay, tapi aku tak suka gune ni, sebab kekadang dia tak bagi aku partition kan specific saiz yang aku nak. So aku gune software ni EaseUS partition!

Sangat2 la best!

First korang install dulu!

 Okay ni contoh interfacenya...

Kat tepi ni korang boleh resize, merge, change label semudah ABC je...

Klik partition mana korang nak merge/resize. Then klik resize/move partition.

Then, korang adjust la saiz yang korang nak.


Then, klik Apply. Then, computer akan restart n siap!



  Kalo ader step yang tak faham boleh la tanya di ruangan komen ya!

Thanks! Semoga berjumpa lagi hehehe.