16 October 2014

Cara-cara keluar duit ASB

Assalamualaikum,

Fuh lamanya tak update blog. Busy sebagai seorang pekerja dan sebagai seorang yang nak jadi pelajar balik. Demi mengejar impian dan cita-cita aku.....hehe. InsyaAllah aku akan cerita mengenai sambung study ni.

Tapi, kali ni aku nak cerita "Cara-cara keluar duit ASB dengan mudah"



Oleh kerana aku first time keluar duit dari ASB yang tak banyak mana pon ni. Tapi memang desperate nak duit atas urusan sambung belajar ni. Rela dengan tak rela, aku keluarkan duit tu juga.

Aku keluarkan dekat Maybank sebab aku nak direct duit tuh masuk ke akaun Maybank aku.

Kalau keluar kan kat ASB, dia hanya akan bagi cash. Oleh kerana aku ni penakut nak pegang duit banyak-banyak sebab tuh aku guna cara ni.

Firstly,



Silalah pergi ke cawangan Maybank yang berhampiran. Selain Maybank, bank lain termasuk CIMB, Maybank, Affin Bank dan RHB pon boleh. Post office pon boleh tapi dia kasi cash, kalau pak cik (jaga kat ASB) tuh tak menipu aku la. Anyway, thanks pak cik for your help..hehehe

Secondly,

Pergi kaunter pertanyaan Maybank. Cakap nak keluar duit ASB dan masuk ke dalam akaun Maybank. Dia akan kasi borang color hijau. Isi IC, nama, nombor akaun ASB, jumlah duit yang nak keluarkan. Dan dia akan kasi satu helai kertas lagi untuk tulis nombor akaun dan jumlah pengeluaran. Done.

Jangan lupa bawak buku akaun ASB ya....

Thirdly,

G la menunggu kat kaunter bahagian ASB. Punya la lama menunggu. Kalau tidur dah boleh masuk alam mimpi tahap ke tujuh kot (Inception)...hehe...Sebab dia bukak satu kaunter je. Tengok muka orang bank tuh lagi la kesian. Dia buat keja laju, macam tak sempat nak bernafas je aku tengok. So, takde la nak marah sebab urusan ni lambat. Sebab Maybank tempat aku ni dari zaman aku habis sekolah lagi, apa-apa urusan kalau tak menunggu satu jam memang tak sah. Buat kad lambat, buat internet banking lambat. Sabar jela. Tapi aku fahamlah sebab ramai customer. Depa pon tak menang tangan buat kerja.

Then, setelah berkhayal hingga ke langit kedua belas. Barulah nombor aku dipanggil. Cop itu, cop sana, cop ini. Okay done. Duit terus masuk ke dalam akaun serta merta. Please la pegawai tuh gelak kat aku sebab aku tanya biler duit tuh masuk dalam akaun. Dia sengih, aku terkejut, "Serta merta, nak shopping sekarang pon boleh." Cis. Aku bukan nak guna untuk shopping, tapi untuk bayar VISA nak p sambung belajar nih. Tapi, lega. Selesai sudah. Mudah je rupanya. :)


Sekian. (*UPDATE 9 June 2015)




NEW UPDATE (6 Oct 2016)


Anda tidak boleh melihat baki akaun ASB anda melalui online banking. TETAPI Berita baik KINI anda boleh melihat baki ASB anda di https://www.myasnb.com.my/. Tidak perlu lagi ke pos office/bank/ ASB untuk melihat baki. TETAPI, tetapi lagi...hehe...sistem masih dalam penambahbaikan..so sabar je laaa menunggu. *UPDATE 12 July 2017







 

224 comments:

  1. kalau xpakai buku xboleh ke bro ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku untuk update baki akaun hang....
      kalo hang berurusan dengan bank..memang dia akan mintak buku
      lain la hang transfer duit ke asb secara online...itu confirm tak payah buku.

      Delete
  2. nk tnye..simpanan asb tu, kita bley kluarkn semua ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes you can. It's your money! You can do anything with them.

      Delete
    2. Salam,brapa yg perlu ada dlm akaun trsebut..hnya brtanya

      Delete
    3. Salam...minumum rm10...maksimum 200,000..jadi kalau keluar semua...dia akan tanya nak tutup ke akaun...tapi dia akan pujuk rayu betul ke nak tutup sayang la....sebab asb ni ade quota...gitu2 la...hehe

      Delete
    4. salam boss..nk tnye..klo kite keluar kn duit assb 300 bole x

      Delete
    5. Salam Along Anuwar, boleh asalkan ader baki minumum rm10 dalam akaun

      Delete
    6. Confirm ni minimun 10 ringgit..

      Delete
    7. Boleh rujuk sendiri di asb jika masih tidak pasti. Saya bukan pegawai asb. Saya hanya berkongsi cara untuk keluar kan asb di maybank tetapi sebab orang bertanya saya jawab je..jika salah, harap di maafkan.....sekian.

      Delete
  3. Sy buka buku asb di pjbt pos shj.
    Boleh ker bwt pengeluaran di maybank ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa maksud nya di pjbt pos sj?

      But I don't think there will be any problems.

      Delete
    2. ade problem beb...bsn bandar seri putra bangi yg kaler ijau tak berapa nak biru tu da la mcm siak staff dye...LEMBAB MCM LEM...sekali dorg leh wat ilek wat peace kate maaf ye...kaunter cume di buka satu je...padahal ade lg dua org duk sembang kencang...so sila jgn buat pape urusan kat BANK SIMPANGANG NASIKONAL DI BANDAR SERI PUTRA BANGI..heee...just nak bgi peringatan je..tp tdi pegi bsn tu pun kate ta leh kuo kat bsn...sebelum ni kat bsn nilai elok je boleh...

      Delete
    3. Hi Brian, bank Maybank pon bukak satu je kaunter...tunggu pon sejam lebih. Tapi pekerja bank tuh tak lembab cume urusan ASB orang lain2 sebab tuh lama kekadang tuh.

      Kekadang sistem down or under maintenance sebab tuh deme tak boleh buat. Tapi, pekerja bank perlu lah explain sebabnya, jangan lah cakap tak boleh keluar je. Sebab bank kira external so deme gune external system (kalo problem memang internal (ASB) je yang boleh buat).

      Delete
  4. nk tanya.ini baru thn kedua sy.sy byr sekali setahun.so,igt nk kuar cket pada bln ni.rasa2 lepas tak??tak ganggu dorg wat anual update ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ek....selalu akhir tahun deme tak kasi buat pengeluaran....cube u call asb...rasa macam sempat lagi....

      Delete
  5. satu lagi pertanyaan.baru tgh hari tadi g bank rhb. nk wat update.check2 balance dlm tu hanya baki yg sy dh wat pengeluaran utk pembayaran tahunan.td tak tanya kt dorg.,balik2 rmh baru terpikir.mana perginya duit setahun yg sy bayar awal tahun 2015? mksd sy, sy wat 140k utk 25 thn.sy buka thn 2014 dan terus byr sebanyak 9.6k.sy tak usik duit dlm tu.sehingga awal thn 2015, sy tak keluarkan dividen or watever,sy cuma byr balik saja..so pada mulanya sy dpt la 9k lebih.sy merancang nk byr balik tahunan,so sy byr la 8k lebih..tinggalah balance dlm tu 900 lebih..sehingga hari ini sy x usik..sampai di bank wat update buku dorg maklum takda perubahan...hm..musykil..mana perginya duit yg sy byr tu?x masuk dlm tu ke mcm mana tu?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm x sure sebab saya x wat pinjaman utk asb...

      jap aku lak yang nak taya...hehehe

      kalo kiter pinjam 140K tuh maksudnya memang bank terus masukkan kat asb 140k? dalam 2-3 tahun memang x nampak sangat....kawan aku dia dah lebih 5 tahun apply 200K, so tetiap tahun memang masyuk la.....dia kata memang 2-3 tahun tuh agak tough sikit la...sebab kene bayar bank...duit dividen pon x banyak lagi....tapi biler dah cukop utk roll....rasa ringan sikit la....so maybe hang kene sabaq sikit lagi....lepas ni dah lega dah

      Delete
    2. Dlm asb akaun romy ade value rm140k,yg romy byr balik tu romy hutang bank yg bg loan kt romy tu iaitu 140k+faedah,mcm pinjaman bank biasa.

      Delete
    3. Terima kasih Anis di atas pencerahan.

      Delete
  6. if duit investment dari pinjaman bank pn boleh di withdraw ke..sbb dh tahun ke 5 byr jd ingt nk kuar kn skit duit dr asb utk guna..tgk dlm buku asb die just tulis jumlah pendapatan n bonus asb saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm...sori tak sure.....tapi rasa kawan saya ader mentioned...boleh je kuar kan...tapi dia kuarkan duit bonus je...

      Delete
  7. Nak tnye kalau keluar kan asb melalui bank cimb boleh ke ? Sbb ibu sy tiada mane2 acc bank pon. Boleh ke ibu sy guna kan bank cimb sy untuk di transfer kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm...rasanya dia tak tanya pon account bank sapa...yang penting kene ader ic mak u and mak u ader time pengeluaran tuh....

      Delete
  8. klu bwh 18 bleh wak kluar duit gak ke>?

    ReplyDelete
  9. Kalau keluar kat pejabat pos boleh x? 😥

    ReplyDelete
  10. eh boss. saya bru stahun loan asb dan saya nk amek dividen smua tu sbb nk return utk loan bulanan saya. boleh amek ke ? dan lgi satu mcm mna nk ambil smua skali yg boleh ambil. sbb saya xtau jumla brapa yg nk ambil smua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm....saya tak sure sebab tak ambil loan ASB....tapi u boleh pergi ke asb untuk update buku.....rasa jumlah yang di update tu adalah nilai dividen....n u boleh kuarkan yang itu....but bila dah pergi kaunter tuh, don't worry sebab pegawai asb boleh guide u

      Delete
  11. salam.. boss.. kalau nk klua dividen dkat mane2 kaunter bank blh x?? maybank ke bsn ke cimb?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam....maybank boleh....cimb boleh....bsn tak sure....

      Delete
  12. Encik,nk tanye.blh x kite nk kuarkn dividen tnpa pegi update buku kt asb?trus pegi bank utk update buku asb n bt pengeluaran dividen xleh ke?ke wajib pegi update buku kt asb baru leh kuarkn kt mane2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu update di asb....boleh di update di bank terus...bank akan update kan biler kite buat pengeluaran

      Delete
  13. Saya ada buat loan asb then, tak dapat bayar bulan nov&dec ada masalah tak dpt dielakkan. Mcm mana ye? Still boleh keluarkan asb tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe bank akan tolak dari dividen anda.....tapi boleh try cek balance di asb atau pejabat pos

      Delete
  14. Klu kluarkan duit asb kat pej pos diorg akan cas ape2 ke?

    ReplyDelete
  15. sy ade buat asb loan di maybank. blh ke nk keluarkan dividen dkt cimb?ade cas apa2 x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebarang pengeluaran tidak dikenakan cas

      Delete
  16. boleh ker transfer dari ASB ker CIMB secara online?

    ReplyDelete
  17. Assalam, boleh bertanya. Kebiasaannya wang saya di dalam Maybank tidak dikacau untuk tujuan ASB ni tetapi pada 1/1/2016 yang lalu, Maybank telah menelan sejumlah wang saya. Mohon pencerahan adakah kerana kita tidak update?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam....u buat loan maybank kan untuk ASB?...Itu adalah potongan untuk bayaran loan. Tapi kalo nak double confirm, u boleh tanya Maybank. Maybe ader pemotongan lain. :)

      Delete
  18. assalamualaikum,nk keluar duit pakai slip sementara boleh tak kat pejabat pos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..minta maaf, slip sementara tu apa?

      Delete
  19. salam nak bertanya... biasa pengeluaran melalui tunai dan cek kan... niy just trus masuk dalam acc boleh ker? lg 1 borang color hijau yg tuan admin mention di atas mcm mana rupa ny, sbb biasa nmpk merah n biru jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, yup boleh!..tapi kene kuar kat bank. Maybe bank lain2 color...u boleh mintak kat kaunter pertanyaan ....kekadang taya pak guard pon dia tau.....cakap nak kuarkan asb....

      Delete
    2. yang penting u kene ader akaun bank tersebut lah...kalo xde memang tak bole transfer terus ke akaun la

      Delete
  20. Terima kasih...erm kalau dah mintak transfer ker akaun bank tu kan... jumlah tu akan trus masuk ker akaun or ada waiting time? contoh 3 hari bekerja ke baru masuk....

    ReplyDelete
  21. Salam ..
    Says nk Tanya ..
    Klau nk bawa keluar dividen ASB bulan 2 ni boleh tak ?

    ReplyDelete
  22. Saya nak tanya, hari sabtu boleh ke keluarkan duit asb?

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum. Saya nak tanya kalau cawangan bank di shopping mall (Mid Valley, etc) boleh buat juga ke pengeluaran ASB ni? Ataupun saya kena buat di cawangan-cawangan lain je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, kalo cawangan tuh boleh buat urusan pengeluaran duit...rasa takde masalah

      Delete
  24. Salam nk tnya
    Bole ke trnsfr on9 dr bank ke asb?
    (Masukn duit)
    Klu bole bank apa yg menyediakn perkhidmatan ni?
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam boleh....

      gune cimb, maybank...rasanya bank islam je yang xleh

      Delete
  25. salam,saya nak tanya saya nak settel loan asb maybank 10k,hutang ada 1k lagi,sekiranya saya settel terus,boleh tak saya dpt terus 10k saya tu.mcm mane cara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...rugi la keluarkan.....biarlah dia bercambah2 dulu

      Delete
  26. Salam, sy nk tanya, sy bru bt asb nie setahun under rhb, tgahari td bru sy update dan ade baki semasa sy, boleh kew sy nk transfer dekat akaun rhb tuh utk rotate pembayaran bulan2?

    ReplyDelete
  27. Kalau kita gi my bank keluar asb pastu nk transfer duit asb ke akaun my bank org lain amik msa berapa lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekejap je....dalam 5 minit je....tapi nak tunggu giliran kite tuh yang lama...lagi2 kalau satu kaunter yang bukak.....

      jangan lupa bawak ic orang lain tuh....or pastikan orang lain tuh bersama kita....rasa dia akan minta sign...ini adalah untuk tujuan keselamatan.

      Delete
  28. Nak tanya boleh ke keluar duit asb tanpa tuan punya buku... tuan punya buku sakit tak boleh bagun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm tak sure....rasa tak boleh....tujuan keselamatan....

      pasal penama pewaris ni...kene ada isi borang something..elok p asb tanya betoi2....sorry ya tak dapat tolong....sebab kalau tabung haji....kite boleh buat penama.....

      kalo si tuan buku dah meninggal just bawak surat mati yang disahkan...

      Delete
    2. Nak tanya kalau saya buat pinjaman rm 50k bayar bulan kira lahh dlm rm 270 pastu lepas 2 thn saya x bayar , depa roll dividen boley ka?? Kalau boley kira bertuah lahh saya hahaha 270×24 total 6480 kira tujaa saya bayar.. boley ka?? Kaya2

      Delete
    3. Erk memang bukan memang camtuh ke....tapi itupon kalo dividen cukop untuk roll...kalo bank takde bising maksudnya okay la tuh.... tapi kene tunggu 5 or 10 or 20 tahun la baru boleh keluar kan..apa lagiii belanja laaaa dah kayaaa tuh hehehe

      Delete
  29. Minta tolong nak tanya .asnb ada online tranafer tak.i nak tranafer duit dari asnb ke personel akaun bsn saya.boleh ke....minta pencerahan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada tak perlulaaaah aku menunggu berjangkut sejam untuk keluarkan duit dari asb...T__T

      nak masuk duit ke asb ada online...untuk keluar...siler bawak bantal dan tilam ke bank....u kene p bank unutuk kuarkan....

      Delete
  30. Salam. Sy nak tanya. Sy baru buat asb tahun lepas awal 1/6/2015 . Sy ngat nak keluar kan sikit bulan ni utk perbelanjaan belajar. Agak-agak boleh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, loan or duit sendiri....duit sendiri boleh je....tapi tak dapat dividen la....

      Delete
  31. Sy ada asb simpanan bkn yg loan bank. Klu kita nak keluarkan duit cth RM200 sje boleh ke eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, yang penting ada baki minimun rm50 di dalama akaun

      Delete
  32. Salam...nak tanya. Kalau saya buat pelaburan asb melalui duit kwsp saya, boleh keluarkan juga ke?

    ReplyDelete
  33. Salam,kalau nak transfer duit asb ke bank lain,,,,,perlu bawa buku asb juga ke? Contohnya akaun asb ke akaun alliance bank......perlu buku ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, buku asb perlu ler...kalo idak mana dia nak rujuk akaun hang...nak update buku hang....

      bank jer tak perlu...just bawak nombor akaun bank.

      Delete
    2. boleh ke transfer duit dalam ASB ke BANK LAIN ??

      Delete
    3. Boleh....sila rujuk post di atas....teman ada serta kan senarai bank yang hang boleh transfer dari ASB ke BANK LAIN tuh

      Delete
  34. saya nak bertanya.
    last unit masuk saya adalah tahun 2012.

    adakah saya masih boleh keluarkan duit dari asb ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je....selagi ada baki minimum dalam akaun sebanyak rm50

      Delete
    2. Salam.
      Sy ada buat loan asb.. tahun lalu dah kluar kan smua dividen ats sbb trtentu.. boleh tak update buku asb tanpa menyimpan wang? Tq

      Delete
    3. Salam

      Boleh....u just p kaunter cakap nak update buku....better p kaunter asb or post office.

      Delete
  35. Salam.. haha.. seronok baca komen2 kat ats.. knowledge.. anyeay, sy baru jek nak bukak asb nie.. almaklumlah.. fresh grad.. sy just nk tanya minimum amount yg kena spend nk bukak asb berapa n dkt mana? Maaf kalau soalan nie sound noob sikit ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam....kahkahkah...rasa bukak asb just perlu rm50 sahaja....tapi masuk la lebih sikit, nanti dividen pon dapat banyak sikit....hehehe

      kalo nak buat loan...rasa minimum ada kawan pernah ambil dalam sepuluh ribu....10 tahun....bulan2 dia bayar dalam ratus2 juga....

      Delete
  36. Assalamualaikum,berapakah jumlah maksima yg boleh dkeluarkan pada satu2 masa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, rasa xde max but ada min. Sebab hari tuh pernah dengar orang tuh nak keluarkan semua asb dia..orang asb tuh cakap okay. Tapi kalo tak tinggal min, means you nak tutup akaun.

      Delete
  37. Assalamualaikum. Tmpang singgah.nk tanya la kan. Klau duit simpanan dalam bank rakyat. Nak campak dalam asb cam na..baru nak buka asb . kena cash kan d bankrkyat pastu p bank in dalam asb kaa..
    ::newbie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam....kalau secara manual nya gitu la....tapi kalau bank rakyat ada internet banking and boleh buat bill payment ke asb. Tak perlu lah keluarkan manual. Atau boleh buat potongan gaji.

      Note: Online banking yang ada asb CIMB, Maybank, AffinBank, RHB

      Kalau bank Islam...boleh buat penambahan untuk tabung haji

      Delete
  38. KEPADA FIRDAUS, sorry i terdelete comment u. Kalau u nampak comment ni, boleh repost balik soalan u. Sorry sangat2.

    ReplyDelete
  39. Pengeluaran hari sbtu dkt pjbt pos bole ke?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pos laju bukak ahad....ahad pon boleh.

      Delete
  40. Salam kalau nak update buku asb,kena pergi sendiri atau boleh suruh orang buatkan?

    ReplyDelete
  41. salam, mmg aytime eh boleh keluarkan duit asb? means not necessarily awal dgn akhir tahun je kan? yg tu utk dividen kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam....yup boleh....haah yang tak boleh time dia nak kire dividen awai dgn akhir tahun....tapi x sure specific berapa hari yang tak boleh tuh.

      Delete
  42. Salam. Nak tanya, nak buka akaun asb kat bank mna yer or mana mana bank?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      boleh bukak di ASB, pejabat pos, CIMB, maybank, RHB. Jangan lupa bawak IC ya....

      Delete
  43. salam. saya buat loan asb dan bayar tiap2 bulan. sy nak berkahwin bulan dpn. yg sy boleh kuarkan duit loan atau dividen? dan kalau lepas kahwin saya nak bayar balik jumlah yg saya kluarkan adekah mengganggu dividen saya yg akan dtg? mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, i think u can keluarkan dividen but not your loan. dividen tak terganggu pon, but kalo u bayar loan gune dividen, maybe akan terganggu. tapi kalo u memang x sentuh dividen sebelom nih, i think there shouldn't be any problems kalo nak kuarkan dividen and takyah ganti balik pon duit dividen tuh.

      Delete
  44. Assalamualaikum..mohon pencerahan..saya ada buat loan 50k..tiap bulan saya bayar 310 pd bank..x pernah miss..then saya bercadang nk masukkan directly 10k terus ke acc asb sy di pejabat asb..sebab tahun depan sy nak kluarkan 10k ni utk bayar deposit beli uma..adakah 10k ini saya dapat dividend atau hanya diveden dr 310 sahaja..atau adakah 10k ini akan ditolak kepada loan yg saya buat?tp dlm masa yg sama setiap bulan saya still bayar 310 pd bank..atau pun 10k ini saya x dapat keluarkan balik? Atau hanya diveden saja yg saya dpt keluarkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam,

      tak tahu camner nak jawab....tapi kalo secara logik

      50K loan kat bank kan. so still kene bayar kat bank bulan2, kalo stop, takot dividen x mampu nak cover, tapi kalo boleh cover, okay la, no problem.

      simpan 10K kat asb bukan bayar kat bank, so ni duit u, u leh kuar la biler2, tp pastikan simpan cukop setahun baru dapat dividen.

      kalo salah ampun ya...sebab saya pon x mampu lagi nak wat loan asb nih....tp kalo ikot kefahaman saya....macam tuh la.

      sebab macam kawan yang wat loan asb....biler dia dapat dividen, dia terus amik duit dividen untuk bayar bank untuk jumlah setahun. tapi ini sebab dividen dia dah cukop untuk pusing bayaran loan untuk setahun.

      Delete
  45. salam, kalau bank islam boleh buat jugak ke camtu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kalau bank islam tak boleh sebab deme tak tergolong dalam asb<-- tak islamik....asbi je boleh <--islamik

      Delete
  46. salam , kalau baru nak bukak account dalam bulan ni still boleh dapat dividen akhir tahun ke ? sorry newbie lagi pasal asb ni .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, sorry tak berapa tahu macam mana dia kira...rasa dapat je tapi sikit la......

      Delete
    2. Bleh dapat sebab dividen dikira berdasarkan baki terendah setiap bln

      Delete
    3. Terima kasih arename atas info anda.... :D

      Delete
  47. Nak tanya...kalo buku asb dah hilang dan dah lama tk buat transaksi di asb ...boleh ke withdraw duit pakai penyata pengagihan pendapatan yg kita terima setiap tahun...
    Withdrawal tanpa buku boleh di buat di mana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak serius tak tahu. Sebab selalu keluarkan duit memang dia minta buku sebab dia nak update kan sekali.

      Delete
  48. Nk tnye ada buat asb 50k. Bln2 310... dividen mmg buat byr bln2 la.. blh ke nk buat kuar asb tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo ada baki yang boleh dikeluarkan....boleh je....

      Delete
  49. Berapa had pengeluaran wang di Cawangan ASB? Adakah wang tersebut terus diberi tunai, jika kita nengeluar dalam jumlah yg banyak,contohnya Rm70,000.00 atau kita perlukan sediakan buku akaun bank bersama semasa urusan dibuat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better masukkan ke dalam bank. Tapi rasa boleh je kalau nak keluarkan cash. Cuma better bagitau cawangan asb tersebut, risau deme xde cash pulak....hehehe

      Delete
  50. Brp max bleh kluarkan asb ye? Kat pej pos rasenya max 3k je...tau x brp bleh kluar kat bank

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, rasa takde had kalau kat asb. Hari tuh saya keluar lebih dari 3K di Maybank.

      Delete
    2. Had RM25,000 sehari di maybank dan Cimb.. tapi tanpa had di RHB. Bagi pengeluaran dipejabat pos had pengeluaran mengikut pengumunan mereka dari semasa ke semasa. Maaf tolong jawab..

      Delete
  51. had pegeluaran asb dlm setahun berapa kali ya...??? btul ke tak bleh lebih 4 kali pegeluaran dlm setahun..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je banyak2 kali cuma tak boleh time akhir tahun tuh

      Delete
  52. Salam. Sy seorang student. Soalan sy bole ke sy nak buat loan utk ASB walau masih belajar? Sorry. Newbie here

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, dia perlu slip gaji time nak buat loan.

      Delete
  53. Salam .

    Masf tuan blog, sy nak tanya boleh ke kita update baki asb di pjbt pos atau bank? Sbb malas pulak nak g asb. Jauh dari rumah. Maaf kalau soalan ni agak bengap ��

    ReplyDelete
  54. Kalau nak ambil wang tunai kat pejabat pos tu macam mana nak isi borang ? Maklum la , saye baru budak belasan tahun .. first time nak try berdikari .. boleh bantu tak .. lagi pun kat tempat saye ni takde maybank .. saye buat akaun asnb ni kat pejabat pos jer ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat pos office ada borang....kalo x sure just terus ke kaunter taya perlu isi borang yang mana

      Delete
  55. slamat pagi, nak tanya. saya buat pengeluaran contoh 30k. lepas esok hari check online maybank ada debit sebanyak rm300 dari account Maybank saya. Maybank ada buat extra charge ke kalau buat pengeluaran ASB ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. u buat loan kah? kalo bukan loan....tidak ada cas untuk sebarang pengeluaran

      Delete
  56. Asalammualaikum saye ade buka asb umur12 tahun tapi skang umur saya 24 tahun buku dah hilang cam ne nak buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh rujuk pejabat asb untuk buku ilang.

      untuk details sila rujuk link ni http://nasoha.com/buku-asb-hilang-apa-perlu-anda-lakukan/

      Delete
  57. as salam, sy mempunyai akaun asb bersendirian, sy bercadang nk jadikn akuan ni akaun bersama isteri yg mana isteri sy juga blh mengeluarkan wang sekiranya ada keperluan.mohon penjelasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh, pergi ke asb buat nama pewaris asb nama isteri anda. Jangan lupa bawak fotokopi ic pewaris.

      Delete
  58. Hi, bru je kluarkan for the first time. Klu kluarkan, nk kene tampung blk x amaunt yg d kluarkan tu?. Boleh ke tambah saje2 klu dpt gaji extra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, boleh....duit anda, boleh saja....nak belanja encik manusia biasa pon boleh...hehehhe

      Delete
  59. Salam... Asb2 boleh keluarkn kt post office atau bank lain tak slain bank asb?? Sbb xnk usik dividend kt asb1

    ReplyDelete
  60. Nak tanya sikit...ada x siapa2 kat sini yg tahu kalau yg loan dengan bank,akaun kita akan kemaskini tiap2 bulan atau hanya akan dikemaskini setahun sekali je?

    ReplyDelete
  61. kalau keluarkan duit kat asb .. dia akan masuk baki kat buku jugak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak faham. Buku ASB?....Buku bank?

      Tapi, kalau dalam ASB ada 50000, keluar 10000. Dia memang akan update 40000 kat buku ASB.

      ASB, Maybank (etc.), pos Ofis semua akan update baki kat buku yang sama.

      Delete
  62. Kalau kita transfer cth fm ASB ke acc maybank kita ada limit gak ke atau unlimited?

    ReplyDelete
  63. Replies
    1. Hang kene p asb or post office....jangan lupa bawak buku....nanti deme update kat buku...

      boleh online kot tapi x pernah lak nak try...nt i cube k...

      Delete
  64. Maaf Tanya duit loan asb bole d keluarkan ka untk kegunaan.

    ReplyDelete
  65. saya baru umur 18 pd bulan september ni. boleh tak kalau diri sendiri nak keluarkan duit dri buku asb tanpa penjaga?

    ReplyDelete
  66. sy ade acc bank islam shj tp nk kluarkn duit asb.... option yg paling senang ....post office atau bank layab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua2 senang. Sama je prosesnya. Cuma tengok bilangan customer and kaunter yang dibukak.

      Takpon datang la awai ke bank or post ofis. Pasti pantas dan mudah urusan anda. InsyaAllah.

      Delete
  67. maaf nk tnya...kalau kita kluarkan kat pejabat pos, still boleh tgalkan baki dlam akaun rm10 ke??atau hnya di asb shaja??

    ReplyDelete
  68. salam.nk tanya..sy ada loan asb maybank 30k..dh 8 thn byr 215 sebulan.ikat 25thn.jika thn dpn sy nk langsaikan hutang asb sy..terkini sy cek baki hutang 21k..so klu sy nk langsaikan kene byr 21 k tu or die ada tolak bunga??..n bile sy dh hbs byr..cume 30k tu je ke yg sy dpt?asb d lingung oleh insurance..so duit insurance tu dpt skali x?.minta pencerahan fail n lovely..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, better u tanya bank sebab deme lebih mahir. Tapi, biasanya maybe ada diskaun jika langsai segera.

      Di lindungi insuran bukannya bermakna anda dapat tapi ikut pengetahuan i la. cth if u meninggal (minta dijauhkan) x dapat langsai loan u, insuran akan cover kan. So, if u bayaq habis pon, tapi xde apa2 isu yang boleh menyebabkan anda claim insuran tu. So, u xdpt la duit insuran tu.

      Delete
  69. o ..mcm tu..sbb sy terbaca di blog pelangi indah..psl akn dpt duit insurace sekali .tu confused.. btw..tq utk pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. minta maaf ya saya tersilap....

      saya baru baca cari gold forum....insuran memang boleh claim. After u terminate jangan lupa claim. Tapi nilai saya x sure dia kira macam mana.

      30k....maybe boleh dapat dalam 1000++

      Delete
  70. kes sy ni..bukan nk terminate..nk buat full settlement.. kira nk byr habis hutang tu..tu nk tau psl insurance.. ape2 pon..terima kasih ats penjelasan yg d beri..

    ReplyDelete
  71. Nk tanya.boleh x buat pengeluaran tanpa membawa ic.sebab ic saya hilang.kena tuggu 3 bulan baru ic siap.plese reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takder ic. Bawak salinan ic or surat beranak asal. And bagi surat buat ic baru tuh. Rasanya boleh je.

      Delete
  72. ohhh.. saya baru tahu boleh direct transfer from asb kew acc bank.. maknenya xyah nak pegang cash lps tu masuk duit pakai cdm machine.. thanks for sharing..

    ReplyDelete
  73. as salam, boleh x waris iaitu isteri atau anak yg berumur 18 tahun ke atas mengeluarkan duit simpanan ASB sekiranya saya sakit yang x mampu bergerak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam minta maaf saya tidak pasti jika pemilik akaun sakit. Tapi sekiranya meninggal, penama atau pewaris yang di namakan boleh ambil, tapi perlu isi surat mahkamah dan serahkan surat kematian.

      Delete
  74. Thanks Manusia Biasa...post anda amat membantu 😊😊

    ReplyDelete
  75. Assalam.. Nk tny blh, ermm sya blh x sya kuarkan dt asb.. Sedangkan saya hnya simpan rm50 tiga tahun yg lepas.. Sejak dripda tu sya x mnyimpan agy, blh ke sya nk kuarkan dt at asb tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam u...tak payah la keluarkan....kalau u nak kuarkan better u ckp u nk tutup akaun. Nandi dia akan bagi wang anda and close kan akaun u...cuma sayang...sebab asb ni ada quota kalo x silap (not sure about this)...better u simpan je walaupun sikit

      Delete
  76. Saya baru buat akaun ASB bulan 11..boleh ke nak keluarkan duit bulan 12 ni? Bukan nak keluar semua.. Nk gune sikit je

    ReplyDelete
  77. Nak tanya boleh ke keluar duit tabung haji tanpa tuan punya buku...kita waris kepada tuan punya buku

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh. hanya tuan punya buku je yang boleh keluar kan...

      Melainkan tuan punya buku dah mati, n nama u sebagai pewaris...bawak surat mati sebagai bukti, baru leh keluarkan duit.

      Delete
  78. Salam, nak tanya sekiranya saya melabur asb pada mac 2016 , adakah duit dividen akan masuk pada 1januari2017?

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...dapat....

      share laa apa lagi kihkihkih

      Delete
    2. Contoh:-

      Saya melabur pada bulan mac 2016, pada bulan 1 januari 2017 saya pun akan terima dividen pada 1 januari 2017 atau pada mac 2017 tarikh saya melabur?

      Delete
    3. Cuba la check Jan ni....tapi x sure cara pengiraan dia....tapi rasa dia akan kira jugak...

      Delete
  79. Hi..salam..kalau kita dah lama transfer duit ke ASB guna Maybank2u.Then tak tau baki ASB tinggal berapa.Macam mana kita nak update buku and keluarkan duit ASB tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, u boleh ke bank yg disenaraikan di atas, atau pergi ke asb atau pejabat pos untuk update buku.

      Delete
  80. Salam nk tnya kalau klua ASB guna ic sementara boleh ke?

    ReplyDelete
  81. Nak tanya sikit, kalau saya nak masukkan duit ke dalam asb. Paling kurang berapa ye?

    ReplyDelete
  82. Kalau first time nk buka akaun asb kat maybank, hari sabtu boleh ke? Isnin-jumaat sy kerja, xsempat pergi bank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau baru nak buat asb, rasa boleh je pergi sabtu. Tapi sabtu kena pergi awal, sebab bank buka sekejap.

      kalau nak link akaun asb ke maybank....x perlu ke bank...kalau ada maybank2u, buat online pon boleh.

      Delete
  83. Assalammualaikum n selamat malam...maaf nak tanya...duit kat asb 2 leh kuarkan x...sbb ada dgr org ckp tggu 5 tahun bru leh kuarkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kalo u tak gune dividen tuh untuk bayar loan u...boleh je...tapi kalo u gune...u boleh cek baki yang boleh keluar....

      Delete
  84. Kalau asb ade tunggakan bayaran
    . Dividen boleh keluarkan kee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo u x buat auto bank tolak...boleh la kot....tapi tunggakan sila la bayaq dulu....

      kalo buat auto tolak...tak tau la ader duit ke utk dikuarkan ke idak

      Delete
  85. salam..nk tanya kalau contoh 3 hb ni kita keluarkan duit asb..pastu 6 hb kita wt kluarkan lagi pastu 18 hb kluarkan lagi..boleh tak kluarkan duit asb lebih dari sekali dalam tempoh sebulan??

    ReplyDelete
  86. As salam..dalam buku asb saya tu saya baru jer perasan ejaan binti dalam nama saya salah.sepatutnya binti, ini dalam buku asb tu dia tulis bte. Takpe ke??saya risau juga ejaan tu salah.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh p tukaq....tapi kene bayaq rm20...

      tapi kalo bte je... xsure...kene p asb jugak taya

      Reference: http://relaxpetang.blogspot.co.uk/2015/02/amanah-saham-nasional-dan-bumiputra.html

      Delete
  87. Assalammualaikum,,
    Cume ingin bertanya,,
    Sya ad buat loan asb,, mula dri jun 2014,,
    Jadi,, kalau saya nak kluarkan duit dlm akaun asb tu boleh kew?? Sbb sy ingin melangsaikan hutang,, dan adakah sya akan dikenakan bayaran semula mengikut pengeluaran kita??
    Maaf,, xtahu lagy mcm mana proses nya,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sekiranya dividen dan bonus tak terusik dalam buku asb untuk buat bayaran setahun. Lagi satu baki dalam buku asb masih berbaki 10 ringgit selepas pengeluaran. Tiada bayaran perlu dibuat untuk pengeluran duit dalam buku asb. Sebab yang ada dalam buku asb tu adalah hak anda. Pinjaman asb pula antara anda dengan pihak bank yang memberikan pinjaman untuk modal pelaburan asb anda. Contoh anda pinjam 50k, bank akan laburkan 50k atas nama anda. Tetapi anda perlu bayar ansuran bulanan atas pinjaman tersebut. Dividen dan bonus akan dimasukkan dalam buku asb anda. Dividen dan bonus anda boleh keluarkan bila-bila masa kecuali bulan 12 hingga 2 minggu awal bulan 1 untuk pengiraan dividen dan bonus. Pengiraan dividen dan bonus dibuat secara berasingan untuk pelaburan 50k dan buku pelaburan.
      Untuk pengeluaran boleh dibuat mana mana kaunter asb (pejabat pos hari isnin-jumaat 8.30pg-4ptg) atau bank yang ada transaksi asb. Hampir semua bank ada buat transaksi asb.

      Delete
    2. Terima kasih atas info yang sangat sangat bernas!

      Delete
  88. Salam. Saya umur 19 tahun. Saya tak faham apa itu asb, bagaimana ia berfungsi, berbeza ka dengan tabung haji? Kenapa orang bagi nasihat suruh buka asb account ni? Mohon jelaskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Saya boleh terangkan apa yang saya tau.
      Tapi dua2 nih yang best sebab dapat bonus tahunan.

      ASB, u boleh simpan duit sendiri atau buat pinjaman bank. Cth, u pinjam 200,000 kat bank tapi masuk asb...5 - 10 thun kemudian boleh nampak hasil. Syarat jangan sentuh dividen. Dividen ialah bonus tahunan.

      Tabung haji, simpanan duit sendiri je...x sure ader ke boleh buat loan mcm asb...tp setau saya tak der. And, if simpan kat sini, memang automatik akan di tolak zakat. Manakala, asb hang kire sendrik zakat hang yang kene bayaq. Tabung haji ni, niat hang menyimpan sebenarnya bukan sebab nk dpt bonus hehe tapi sebab nak p haji, tapi alang2 dah ada duit lebih simpan ajer la....tahun2 dpt bonus...dpt p haji...heheh


      sekian. Hope this help.

      Delete
  89. Assalam .mcm mana untuk tutup akaun ASB kanak2 ?:)

    ReplyDelete
  90. salam baru lepas transfer duit dari maybank2u tapi belum masuk ke asb akaun...adoii rase cuak la...kenapa yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...ala rilek ar...u masuk sabtu kot....

      dia bukan macam instant transfer

      hari bekerja nanti cek la...

      Don't worry!

      Delete
  91. Kalau buat acc ASB dari CIMB, boleh tak ambik duit dari bank lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry x berapa faham soalan....ini buat loan asb ke?...x sure....tp if just buat asb....ambil duit kat bank mana2 pon boleh

      Delete
  92. Hai. Nak tanya boleh tak klau nak keluarkan duit asb kt pejabat pos hari sabtu?

    ReplyDelete

Siler comment yer