28 September 2013

Cara-cara apply myBrain15 (MyMaster only)

Assalamualaikum,
Hi, di sini ader tips lagi...kah2....semua ni berdasar pengalaman sendiri. Oleh sebab aku dah ada pengalaman apply benda alah ni. Jadi apasalahnya berkongsi kan.
Alhamdulillah, myBrain15 ni memang banyak membantu untuk pembayaran yuran. Tak payah rungsing. Cuma pada mula2 tuh, semester pertama tuh agak pening sikit.
REMINDER! MyMaster hanya bayar kos yuran SAHAJA. Kos sara diri hanya di apply untuk MyPHD sahaja.
Lagi satu, time aku dulu ada syarat dari segi CGPA. Tetapi sekarang dah takde syarat dari segi CGPA. Jadi semua pelajar master IPTA layak. Kalau salah jangan marah aku....hehe..larik
Apa2 boleh baca kat website rasmi myMaster k. Aku di sini cume nak kongsi pengalaman suka duka aku bersama myMaster nih jer...hehehe.
Klik sini --->   myBrain15


Pengalaman aku.
Mula2, pastikan anda telah menerima surat TAWARAN TIDAK BERSYARAT dari university anda. Jika "with condition" agak susah sikit nak dapat sebab banyak hal kene uruskan. HARUS tukar status "with condtion" kepada "without condition". Cara2 kene la pergi jumpa pejabat hal ehwal pelajar atau coordinator program korang. Surat tawaran aku tidak bersyarat jadi Alhamdulillah tiada masalah nak apply.
Kemudian, silalah bersiap sedia duit sendiri untuk bayar yuran semester pertama dulu. Sebab nak tunggu myBrain ni proses punyalahhhh lama. Makan masa berbulan2 juga la. Jadi sabar jela sebab kite nak mintak duit orangkan...hehe. Kalau tak silap aku, aku apply time hujung semester 1 sebab baru tahu benda tuh ada....kahkahkah. Kononnya nak apply TPM tapi tak sempat dan sekarang ada buka TAK LAYAK la pulak sebab UITM dah naikkan syarat. Dah memang bukan rezeki aku. Takpelah aku redha walaupun nangis la sikit juga hehehe.
Kemudian, after semester 2, dah approved, aku kira bernasib baik juge sebenarnya, time aku apply tuh time myBrain tengah proses. Ada orang cakap depa proses certain2 bulan je..Tak tahu la mitos ke apa. Tanya myBrain sendirik....(Maaf tau...huu)
Time buka je semester 2 tuh, so kelam kabut la semua warga yang mendapat myMaster. Mula2 kena pergi pejabat bendahari, isi borang untuk sahkan kita mendapat myMaster. Ini adalah bertujuan untuk CLAIM yuran waktu semester 1 dulu. Yup dapat balik duit tuh. Don't worry. Syarat pergi ke Pejabat Bendahari university anda. Benda ni tak perlu buat tiap2 sem. Just buat sekali je.
Then, secara automatic yuran semester 2 pon myBrain akan bayar.
Lagi satu, jangan lupa untuk submit borang laporan kemajuan kat myBrain. Anda harus menghadap Koordinator Program (KP) untuk minta sign and cop. Then, pos kan ke myBrain. Alamat ada kat borang tuh.
Untuk pengetahuan anda, myBrain bayar yuran amat lah lambat. Dah habis semester baru bayar. Jadi jika anda risau akan status pelajar anda. Sila contact Bendahari or myBrain. Ini untuk ease your mind la. Time tuh aku punyalah risau sebab KP dah bagi email suruh bayar yuran tapi Bendahari cakap tak payah bayar nanti dia update status orang yang dapat myMaster ni. Risau lah status pelajar kene revoke tak pasal2 kan. Tapi, Bendahari kata ignore je dulu sebab Bendahari nak update status dengan myBrain dulu....So don't worry like me...Just contact them yer.....hehe...
Okeh rasa itu sahaja kot. Kalau ada apa2 pertanyaan jangan segan2 sila COMMENT ok.
So sesiapa yang nak ambil master tapi tiada sumber kewangan yang mencukupi macam aku....hehehe. Moh p apply myMaster sebelum tahun 2015. Lepas tuh maybe akan keluar insiatif yang lain pulak kot. InsyaAllah.

*Update 28-1-16: Katanya MyBrain akan di extend kepada tahun 2020. So sapa2 nak sambung study boleh try apply. Lagi2 untuk myPhd, sangat2 berbaloi...RM2800 tuhhh!

29 comments:

  1. salam, hye nak tanya ni. yuran sem 1 yg kite dah byar duit sendiri tu akan dapat balik bila eyh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, yup dapat balik,,,,dont worry...Janji g Unit Bendahari Universiti anda untuk claim. Kalo tak, tak dapat la claim tuh

      Delete
  2. Assalamualaikum Cik Manusia Biasa :)
    Jumpa jugak tempat boleh bertanya psl myMaster, hopefully ><
    Sy ada masalah time apply myMaster ni, time isi online application.
    Sebelum tu nak tnya cik amik coursework / research / mix?
    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...Sorry lambat balas....bersarang dah blog ni......saya ambil coursework....

      mix jika anda ambil coursework+dissertation

      Delete
  3. as salam..nak tanya awak ambil program ape? Since awak kata lambat nak dapat mybrain ni nampaknya tak sempat la untuk sem 1 ni...ada lagi 2 minggu nak kena daftar. awak ambil program ape? saya ambil part time mba kat uitm...coursework..tapi dekat borang online mybrain ada field yang wajib isi mcm berikut > Tajuk Penyelidikan, Bidang penyelidikan pula ada dua je iaitu sains sosial dan sain teknologi...mcm takde kena mengena pulak. camne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saya program Sains...hurm part time xdapat la rasanya MyBrain. Ia nya untuk full time kalo tak silap saya. Mungkin requirement dah berubah. Cuba anda check balik.

      Delete
  4. Terima Kasih banyak-banyak sebab share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Semoga dipermudah urusan kite...aminnn

      Delete
  5. sis, nak tanya. sy ada apply mybrain tapi bila nak upload dokumen tetiba dia kata ic saya tu tak boleh dicipta. entah tak faham apa maksud dia. call mybrain dia tiga kali pass dorang tak boleh jugak selesaikan last2 kata nanti diorang telefon balik. so pernah berlaku tak n kenapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu masalah sistem tuh rasanya.....Camne dah settle x masalah itu?

      Delete
  6. Means, yuran sem 2 dia bayar bila dah nk msuk next sem ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Suraya Jamaluddin....Sori lama nya baru bukak blog....busy keje..hehehe...Tapi xpe saya balas juge.......yuran dia bayar pada sem dua after kiter dah daftar universiti then kiter claim kat bendahari uni kiter..lepas tu sebulan macam tu dapat duit claim untuk yuran Sem satu

      Delete
  7. Salam. Saya sedang mengisi online permohonan mymaster. Tapi dalam permohonan memerlukan saya uyk mengisi tajuk research sedangkan saya mengikuti kerja kursus atau coursework. Sekiranya saya tdk mengisi tajuk tersebut, saya tak dpt nk proceed ke step yg seterusnya. Harap dpt membantu. Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...rasa nya ader sumber bagitau....mybrain sekarang hanya untuk research..untuk coursework dah tak boleh apply....kalo silap harap maaf...

      Delete
  8. Salam..CikManusiaBiasa, sy nak tanya.. utk mohon MyBrain ni kita perlu beli no.ID dekat BSN x?
    Tq..

    ReplyDelete
  9. hi sis, nak tanya, kalau pekerja kerajaan (tetap) boleh apply tak utk mybrain15 ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, dulu ader bukak tapi dah tutup....

      yang sekarang ni hanya untuk bukan pekerja gov tetap....

      kalo pekerja gov tetap boleh try biasiswa lain tapi dengan syarat bercuti tanpa gaji atau tunggu je giliran anda

      Macam kawan saya dia kerje gov tetap, dia apply Mara....dan sekarang sambung belajar dengan Mara with cuti tanpa gaji.

      Delete
    2. Thank for the info. Nak tanya lagi, sis tau tak ape2 biasiswa utk pekerja tetap gov yg ambik master part time?

      Delete
    3. so far, MARA....n scholarship provided by ur department.....utk gov ader...cer u ty ketua jabatan u

      Delete
  10. Hai. Nak tanya. Surat tawaran kan ada 4 helai. Yg 2 depan tu surat tawaran lagi 2 belakang tu borang pendaftaran. Kena hantar kesemua 4 helai ke 2 yang depan sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai....serius dah lupa....lama benar dah....

      Delete
  11. Salam, boleh ke apply mybrain utk master ni mse tak habis lagi belajar degree? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, rasa tak boleh....cuba tengok syarat dia. Syarat mesti habis belajar or start belajar.

      Delete
  12. kalau separuh masa leh apply x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa dah dimansuhkan....hanya pelajar sepenuh masa kalau tak silap...better cek laman web mybrain untuk up to date info

      Delete
  13. salam cik nak tanya..adakah surat tawaran myMaster akan dapat setelah biasiswa diluluskan? sebab dalam web mybrain15 takda surat tawaran myMaster..harap boleh bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Saya pemohonn myBrain time 2013, mungkin ada perubahan.

      Tapi, saya dapat secara online. Kita kena print sendiri. Melalui email atau website minta maaf saya betul2 tak ingat.

      Delete
  14. Salam cik, kalau untuk master coursework boleh claim yuran balik tak? terima kasih untuk information. sgt mmbntu

    ReplyDelete

Siler comment yer